Menu Er is nog meer
Dirk de reisspecialist: voorloper in het toerisme Dirk de reisspecialist: voorloper in het toerisme

Dirk de reisspecialist: voorloper in het toerisme

Dirk van den Broek opende in 1965 de weg naar het massatoerisme met een meesterlijke spaaractie in zijn supermarkt aan het Mercatorplein. Minder bekend is hoe hij met Ajax aan de basis stond van de huidige populaire voetbalreizen.

Toen Dirk van den Broek halverwege de jaren 60 een spaaractie om goedkoop te kunnen reizen uitschreef, bleven de gevolgen niet uit. Massaal maakte het Amsterdamse publiek gebruik van de geboden mogelijkheid om, op vertoon van 100 gulden aan kassabonnen en een bijbetaling van 99 gulden, in aanmerking te komen voor een geheel verzorgde busreis en verblijf naar het verre Italië. 10 Dagen Murialdo, gelegen aan het Gardameer.

Het idee ontstond indirect dankzij een ontmoeting tussen Dirk van den Broek en de directeur van een touroperator uit Limburg met een vakantieproject in Italië. Uiteindelijk nam Dirk van den Broek de touroperator over. Het vormde de opmaat naar het ontstaan van het eerste Dirk van den Broek-reisbureau. De winkel vestigde zich aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam-West en breidde zich snel uit.

Dat succes was toch ook te danken aan weer zo’n typische pr-stunt van Dirk van den Broek. Dit keer in 1967. Als reisbureau van voetbalreizen. Het waren de beginjaren van het succesvolle Ajax met onder andere een nog jonge Johan Cruijff. De Amsterdammers gingen in seizoen 1967/68 in de Europa Cup op bezoek bij het Turkse Fenerbahçe. Het reisbureau van Dirk van den Broek verzorgde voor fans de reis naar Istanbul.

In de ‘modderbrij’ won Ajax met 2-0 dankzij doelpunten van Piet Keizer en Klaas Nuninga. Maar: wel een dag later dan gepland. Het oorspronkelijke duel werd namelijk afgelast.

Met als gevolg dat vele supporters een probleem hadden. Ze konden de uitgestelde wedstrijd niet bijwonen vanwege hun al geplande terugvlucht.

Dirk van den Broek reageerde razendsnel. Hij vertelde op de radio dat hij extra vliegtuigen zou regelen. Hij hield woord. Zo zorgde hij dat de Ajax-fans toch de wedstrijd konden zien en weer veilig terugkeerden op Schiphol. De opzienbarende reddingsactie legde het nieuwe reisbureau geen windeieren. Ook buiten Amsterdam maakte Dirk van den Broek naam.

Hij opende onder andere reisbureaus in de omgeving Eindhoven, Haarlem, Rotterdam en Utrecht. Zo ontstond uiteindelijk touroperator D-Tours – het latere D-Reizen – maar ook VakantieXperts en de Thomas Cook Travel Shops. De-Reizen groeide toen uit tot de grootste zelfstandige touroperator van Nederland met uiteindelijk meer dan 180 vakantiewinkels.

In 1982 stootte de leiding van Dirk de touroperatings-activiteiten af en concentreerde zich op de uitbreiding van de reisbureauketen. Men koos in 1983 definitief voor een full-service reisbureau: D-reizen Vakantiewinkels. Om vervolgens D-reizen, VakantieXperts en de Thomas Cook Travel Shops in 2014 van de hand te doen aan de D-rt Groep B.V.