Menu Er is nog meer
Dirk de patissier: de kunst van het invriezen Dirk de patissier: de kunst van het invriezen

Dirk de patissier: de kunst van het invriezen

Dat Dirk uitgroeide tot een serieus patissier was eigenlijk een hele mooie bijkomstigheid. Bij de overname van het pand dat aan de basis stond van de eerste supermarkt van Nederland hoorde ook een lunchroom waar onder andere gebak werd geserveerd. Daar wist Dirk van den Broek wel raad mee.

Het gebak dat Dirk van den Broek verkocht in Amsterdam-West kocht hij in bij de plaatselijke bakker. Dat kon beter, stelde de slimme ondernemer. Zijn eigen bakker – hij werkte boven de lunchroom – had nog wat ruimte en nam de productie van de verse producten voor de lunchroom over.

Maar toen zijn bakker meer ging produceren dan er verkocht werd, besloot Dirk van den Broek het overgebleven gebak aan te bieden in zijn supermarkt. Dat liep storm. Er viel niet meer tegenop te bakken in het keukentje boven de lunchroom. Er volgde een tweede bakkerij, in de supermarkt aan de Johan Huizingalaan.

Dirk van den Broek verkocht ook dat gebak in de eigen supermarkten en restaurants. Het overgebleven verse gebak bood hij in de winkel na 17.00 uur aan voor de helft van de prijs. Het nadeel: veel klanten kwamen speciaal voor die aanbiedingen waardoor de verkoop in de winkel aan het eind van de dag soms hoger was dan eerder op de dag.

Dirk van den Broek probeerde letterlijk van alles om dat ‘probleem’ op te lossen. Bij toeval ontdekte hij dat als je gebak goed invriest de kwaliteit helemaal vers blijft. Eureka! Een primeur met vele mogelijkheden. En de start van Pâtis…

Onder die naam begon Dirk van den Broek het op grote schaal fabriceren van vers gebak dat hij invroor. Dat gebak verkocht hij in zijn supermarkten vanuit speciale, kleine diepvriezers. De productie vond plaats vanuit het Centraal Toeleverings Bedrijf (CTB) in Amsterdam, de voormalige broodfabriek van de COOP, aan de Elisabeth Wolffstraat.

Het gebak bleek zo populair dat een filiaal in Amsterdam zelfs wekelijks een rolcontainer gebak in blanco doosjes verkocht aan een marktkoopman. Die bood de taart op de markt aan als vers gebak. Toen ook de vestiging aan de Elisabeth Wolffstraat uit zijn jas groeide, bouwde Dirk van den Broek in 1980 een hele nieuwe, geautomatiseerde banketbakkerij in Almere.