Menu Er is nog meer
Dirk de horecapionier: van lunchroom tot Kip in ‘t pannetje Dirk de horecapionier: van lunchroom tot Kip in ‘t pannetje

Dirk de horecapionier: van lunchroom tot Kip in ‘t pannetje

Met de koop van een enorm pand op de hoek van de Kinkerstraat en de Bilderdijkkade in Amsterdam – de plek voor de eerste echte supermarkt van Nederland in 1953 – erfde Dirk van den Broek ook een snackbar. In 1956 wordt die zaak omgedoopt tot lunchroom.

Dirk de horecapionier bracht vanuit zijn lunchroom het Amsterdamse publiek in contact met espresso en ijs uit Italië, maar ook met patat-frites. Met die lekkernij maakte Van den Broek zelf kennis in België. Niet alleen als maaltijd maar ook als hartige hap voor de lekkere trek. Niet lang erna belandden ook de kroket en het saucijzenbroodje op het menu.

Ook met zijn Haantjes Braderij baarde Dirk van den Broek veel opzien. Bij het 20-jarig jubileum schreef hij zelfs een grote prijsvraag uit voor een nieuwe naam van de braderij. Met als hoofdprijs een geheel verzorgde reis naar New York voor 2 personen. In de jury zat onder andere auteur Simon Carmiggelt.

De volgende stap was de opening van een echt restaurant voor de ‘gewone man en vrouw’: Dirck Dirckz op het Amsterdamse Kwakersplein in 1958. Een jaar later kwam ook het prestigieuze Hotel-Restaurant Het Hoge Duin in Wijk aan Zee in handen van de familie Van den Broek. Later volgden Het Rechthuis in Uithoorn, Treslong in Hillegom, De Bosrand in Amsterdam-Zuid en De Meerberg in Hoofddorp, pal naast de skipiste.

Toch, de meeste reuring maakte Dirk van den Broek met zijn horecagelegenheid op het Kwakersplein. Die zaak kreeg zelfs een bijzondere bijnaam: ‘Kip in ‘t pannetje’. Vrij naar het populairste gerecht van het betaalbare restaurant: een halve kip met een garnituur van gebakken blokjes spek, doperwtjes en frites voor nog geen 5 gulden (fl. 4.75). Zelfs de conducteur op tram 3 gebruikte de term vaak. In plaats van ‘Kwakersplein’ riep hij tijdens zijn dienst: ‘Volgende halte: Kip in ‘t pannetje!’