Menu Er is nog meer
1977

Dirk ontketent drankenoorlog

Dirk van den Broek ontketent in 1977 ook binnen de slijterijen een prijzenoorlog. Hij trekt weer ten strijde tegen de hoge verkoopprijzen van de fabrikanten: de start van de drankenoorlog.

Verticale prijsbinding
In de wereld van de drankenhandel geldt tot 1977 nog steeds dat de fabrikant de verkoopprijs bepaalt: de zogenaamde verticale prijsbinding. Dirk van den Broek gaat natuurlijk tegen deze gewoonte in, zoals hij eerder ook succesvol deed in zijn supermarkten en de strijd tegen de prijzen van de A-merkleveranciers.

Goedkoper aanbieden aan de klant.
Die verkoopprijzen zijn veel te hoog, vindt Dirk van den Broek. Hij wil gewoon zelf zijn verkoopprijzen bepalen. Hij creëert inkoopvoordeel door kostenbesparing, efficiënte bedrijfsvoering en groot in te kopen. Zo kan hij de producten goedkoper aanbieden aan de klant. Ook de merkdranken verkoopt Dirk van den Broek onder de wettelijk vastgestelde verkoopprijs.

Bezoek A.I.D.
In de prijzenstrijd om de merkdranken gaat het hard tegen hard. Dirk van den Broek ontvangt van diverse waarschuwingen van de instanties. Reageren doet hij niet. Dan meldt ineens de A.I.D. (Algemene Inspectie Dienst, een onderdeel van de belastingdienst) zich. Met een verordening: het in beslag nemen van alle aanwezige dranken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Lopende band defect
Het filiaal van Dirk van den Broek in Osdorp bezit een lopende band die loopt vanuit de kelder naar de uitgang zodat bij het laden en lossen van de vrachtwagen niet alles via de trap hoeft. Maar op de dag van het bezoek blijkt de lopende band ineens defect. Dus moeten de mensen van de AID de in beslag genomen drank zelf de steile trap opdragen. Doos voor doos.

Tijdelijke kortsluiting
Een voordeel: de meeste drank blijkt dan al verstopt door het vooraf gewaarschuwde personeel. Dirk van den Broek verkoopt de verstopte flessen, als de heren van de AID weer weg zijn, alsnog. Ook doet de lopende band het ineens weer. Het was waarschijnlijk een tijdelijke storing.

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: