Menu Er is nog meer
1972

Een nieuwe formule: Digros

Katwijk heeft in 1972 een primeur. De eerste supermarkt (Multimarkt) van Digros ziet het levenslicht, als onderdeel van de samenwerkende Dirk van den Broek-bedrijven. Uiteindelijk volgen er nog 17 filialen. En nog iets nieuws: de verkoop van benzine.

De Bollenstreek
Digros-filialen tref je in die tijd vooral aan in de provincie Zuid-Holland, de Bollenstreek: Den Haag, Leiden, Zoetermeer, Ter Aar, Lisse, Noordwijk en Katwijk natuurlijk. Dat eerste filiaal, aan de Visserijkade, blijft de grootste vestiging.

Jan van den Broek
De bedenker van het idee achter Digros is zoon Jan van den Broek. Hij wil van Digros een soort groothandel maken met een pasjessysteem. Al snel schaft Jan van den Broek het pasjessysteem af en bouwt Digros om tot een supermarkt. Inclusief een Digros Drankenhandel.

Een eigen distributiecentrum
Het assortiment van Digros is voor een groot deel gelijk aan dat van Dirk van den Broek. Het wordt ook geleverd vanuit hetzelfde distributiecentrum. Nadat er meerdere Digros-vestigingen bijkomen wordt er in Lisse een eigen ‘DC’ gebouwd. Naast het normale supermarktassortiment ruimt Digros in meerdere vestigingen ook plaats in voor ‘Dickdoener’. Een aparte verkoopruimte waar Ed van den Broek elektrische apparatuur verkoopt.

Ver onder de gangbare prijs
In Katwijk start Jan van den Broek ook met de verkoop van benzine. Natuurlijk ver onder de gangbare prijs. De tankstations krijgen de naam Digrol en zie je terug bij meerdere filialen van Digros, maar ook bij Jan Bruijns en Bas van der Heijden.

Benzine-oorlog
De verkoop van benzine is weer een typische Dirk-actie. Die leidt tot de volgende prijzenoorlog. Dit keer de strijd met de grote benzinemaatschappijen. Logisch. De grote benzinemaatschappijen starten namelijk met supermarkten bij hun pompen. Maar de supermarkten mogen geen benzine verkopen langs de rijksweg. Belachelijk vindt Jan van den Broek. Dat moet anders.

In gevecht voor de consument
Jan van den Broek bouwt supermarkten met benzinestations. Bijvoorbeeld aan de rand van dorpen of steden. De eigen benzine, Digrol, wordt ingekocht bij de grote benzinemaatschappijen. Maar bij de verkoop houdt Jan van den Broek zich zoals verwacht niet aan de adviesprijs. Dat levert soms conflicten op. In Katwijk is de levering al eens gestopt: een leverancier vindt de verkoopprijs te laag.
Wet economische mededinging
Uiteindelijk krijgt Jan van den Broek gelijk. Met dank aan de wet economische mededinging die wordt ingevoerd. Prijsafspraken mogen nu eenmaal niet.

Een nieuwe formule: Digros

Een nieuwe formule: Digros

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: