Menu Er is nog meer
1968

De eerste slijterij in zelfbediening

Dirk van den Broek start de eerste zelfbedienings-slijterij van Nederland in 1968. Het begin van een zeer succesvolle formule.

Jenever of cognac
Tot aan het eind van de jaren 60 koop je sterke drank uitsluitend in speciaalzaken. Sterke drank haal je in een slijterij. Of je vult in een café een meegebrachte lege fles met jenever of cognac. Maar dat kan anders, denkt Dirk van den Broek. Onder zijn supermarkt in Amsterdam-Osdorp staan een paar grote ruimtes leeg. In één daarvan begint Dirk van den Broek een drankenzaak. In de stijl van Dirk dus met zelfbediening.

Bodemprijzen
Zelfbediening is bij de verkoop van sterke drank in 1968 nog uniek in Nederland. Die van Dirk is natuurlijk ook de goedkoopste. Dirk van den Broek zakt met zijn verkoopprijzen tot ver onder de gangbare prijzen in de markt. Het initiatief groeit direct uit tot een waanzinnig succes.

De grootste van Europa
Al in 1970 volgt de tweede vestiging: in een grote, voormalige garage aan de Nieuwpoortstraat. Het filiaal groeit met maar liefst 800 vierkante meter vloeroppervlak uit tot de grootste zelfbedienings-slijterij van Europa.

Dirck III heeft alle dranken
De naam van de slijterijen verandert vaak in de loop der jaren. Van ‘Witte Wijn Kelder’ naar ‘Dranken Kelder’ en van ‘Dranken Hal’, ‘Dranken Handel’ tot ‘Super Slijterij’. In april 1977 krijgt de slijterij de huidige naam: ‘Dirck III (heeft alle dranken)’.

Prijzenoorlog
Zoals het hoort ontketent Dirk van den Broek een onvermijdelijke prijzenoorlog. En wel in 1977. In de wereld van de drankenhandel geldt tot die tijd nog steeds dat de fabrikant de verkoopprijs bepaalt: de zogenaamde verticale prijsbinding. Maar Dirk van den Broek gaat ook tegen deze gewoonte in. discounterprijzen

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: