Menu Er is nog meer
1958

Wie maakt het lekker ‘uit eten gaan’ mogelijk voor de ‘gewone man en vrouw’ met de smalle beurs? Dirk van den Broek. Hij opent in 1958 op de hoek van het Kwakersplein en aan de kant van in Amsterdam-West het restaurant Dirck Dirckz.

Conducteur op tram
Maar eigenlijk groeit de eerste horecagelegenheid van Dirk van den Broek in Amsterdam tot ver in de omstreken uit onder de naam ‘Kip in ‘t pannetje’. Vooral dankzij het populairste gerecht: een halve kip met een garnituur van gebakken blokjes spek, doperwtjes en frites voor nog geen 5 gulden (fl. 4.75). Zelfs de conducteur op tram 3 gebruikt de term. In plaats van ‘Kwakersplein’ roept hij: ‘Volgende halte: Kip in ‘t pannetje!’

Betaalbaar uit eten dankzij Dirk

Brabants Bont
Om zo aantrekkelijk te zijn voor de doelgroep is het restaurant trouwens behoorlijk onder handen genomen. Een gezellige, huiselijke Oudhollandse inrichting vervangt het luxe interieur. Brabants Bont vervangt het sjieke witte linnen op de tafels. Ook schildert Dirk van den Broek het plafond donkerrood, met daaraan koperen kroonluchters.

Verlagen van de prijzen
Dirk van den Broek is nu eenmaal Dirk van den Broek dus verlaagt hij ook de prijzen drastisch. Een schot in de roos. Het publiek stroomt toe. Elke avond vult het restaurant zich tot de laatste tafel. Dirck Dirckz maakt naam in Amsterdam en omstreken. Als je zegt: ‘Ik ga vanavond eten bij Kip in‘t pannetje’ dan weet bijna iedereen wat je bedoelt.

Wijn voor 75 cent
Overigens leert Dirk van den Broek de ‘gewone man’ ook wijn te drinken. Bij het gerecht Kip in ‘t pannetje krijg je als gast ook nog een glas wijn voor 75 cent aangeboden. De wijn importeert Dirk van den Broek zelf en verkoopt hij in zijn eigen supermarkten.

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: