Menu Er is nog meer
1956

Nederland drinkt espresso dankzij Dirk

Dirk serveert in 1956 als eerste supermarkt van Nederland de Italiaanse espressokoffie in de lunchroom aan de Amsterdamse Bilderdijkstraat, naast de supermarkt.

Espresso, Cappuccino en Panna Montata
Dirk van den Broek brengt in 1956 maar liefst drie soorten Italiaanse koffie op de Nederlandse markt: Caffè Espresso, Cappuccino en Caffè Panna Montata. Nu weten we bijna niet beter, maar toen was er nog bijna niemand die wist waar ‘espresso’ en ‘cappuccino’ voor stonden. Laat staan wat Panna Montata precies was (espressokoffie in een cappuccino-kop met slagroom en een toefje cacao…)

Naoorlogse jaren
Die onwetendheid is geen schande in de jaren vijftig. Het zijn de naoorlogse jaren waarin Nederland hard werkt, maar op vakantie gaan naar het buitenland is er voor velen nog niet bij. Kennismaken met allerlei culinaire hoogstandjes in het ‘verre’ Bella Italia kunnen velen zich nog niet voorstellen.

 

‘Als Italianen het lusten…’
Dat kan anders denkt Dirk van den Broek. Hij haalt de Italiaanse nieuwigheden gewoon naar Nederland. En een ding weet hij zeker: de nieuwe koffievarianten groeien uit tot een succes. ‘Als Italianen het graag lusten, dan vinden Nederlanders het vast ook lekker.’

Krantenkolommen vol
En zoals wel vaker krijgt Dirk van den Broek ook gelijk. De nieuwerwetse koffie vindt Nederland zo bijzonder dat zelfs de kranten er hele kolommen over volschrijven. Inclusief een nauwkeurige uitleg: wat is precies espresso is en wat is cappuccino? Met als gevolg dat we mogen zeggen: dankzij Dirk van den Broek genieten we tegenwoordig van een uitgebreide selectie aan koffievarianten.

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: