Menu Er is nog meer
1953

Primeur: verkoop ingevroren gebak

En wie is de eerste die op grote schaal vers gebak maakt en verkoopt in zijn supermarkt? Inderdaad… Dirk van den Broek. In 1953, bij de start van Pâtis.

De lunchroom
Bij de overname van wat zou uitgroeien tot de eerste supermarkt van Nederland aan de Amsterdamse Kinkerstraat, hoort ook een lunchroom met plaats voor 70 personen. In eerste instantie koopt Dirk van den Broek (tegen zijn zin) zijn gebak in bij de plaatselijke bakker. Dat kan anders. Zijn eigen bakker, die boven de lunchroom werkt, heeft tijd over en neemt de productie van de verse waar voor de lunchroom over.

Een tweede bakkerij
Als blijkt dat de bakker meer gebak produceert dan er in de lunchroom vraag naar is, verkoopt Dirk van den Broek het overgebleven gebak in zijn supermarkt. Het loopt storm. De keuken, boven de lunchroom, blijkt al snel te klein. Er komt een tweede bakkerij, in de supermarkt aan de Johan Huizingalaan.

Kakelvers na invriezen
Bij toeval ontdekt Dirk van den Broek dat als je gebak goed invriest de kwaliteit kakelvers blijft. Een primeur met vele mogelijkheden. Dirk van den Broek verkoopt het gebak in de eigen supermarkten en restaurants. Het overgebleven verse gebak verkoopt Dirk van den Broek in de winkel na 17.00 uur voor de helft van de prijs. Het nadeel: veel klanten komen speciaal voor die aanbiedingen langs waardoor de verkoop soms hoger is dan die van de rest van de dag.
1953 patis
Voormalige broodfabriek COOP
In 1965 betrekt Dirk van den Broek het Centraal Toeleverings Bedrijf (CTB) aan de Elisabeth Wolffstraat in Amsterdam. In de voormalige broodfabriek van de COOP fabriceert Dirk van den Broek op grote schaal vers gebak en vriest het in. Dit gebak verkoopt Dirk van den Broek in zijn supermarkten vanuit kleine diepvriezers onder de naam Pâtis: vriesvers gebak. Een filiaal in Amsterdam verkoopt elke week een rolcontainer gebak zelfs aan een marktkoopman, in blanco doosjes. Hij biedt de taart op de markt aan als ‘vers gebak’.

Nieuwe fabriek in Almere.
De supermarkten geven hun bestelling rechtstreeks op aan het CTB. Een (ongekoelde) bestelwagen levert het gebak af in de filialen. Het succes is zo groot dat ook de vestiging aan de Elisabeth Wolffstraat uit zijn jas groeit. Dirk van den Broek bouwt in 1980 een hele nieuwe banketbakkerij: een geautomatiseerde fabriek in Almere.

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: