Menu Er is nog meer
1953

De allereerste supermarkt van Nederland

In 1953 opent Dirk van den Broek de allereerste supermarkt van Nederland. De Kinkerstraat in Amsterdam-West heeft de primeur!

Overname van overdekte markt
Dirk van den Broek neemt in het enorme pand een failliete boedel over van een aantal zelfstandige winkeliers dat bezig was met een experiment. Samen vormden ze een soort overdekte markt met allemaal winkeltjes. Erg vooruitstrevend. Maar wel onhandig ziet Dirk van den Broek die regelmatig even komt buurten. Dat klanten bij alle winkeliers afzonderlijk moeten afrekenen, werkt niet. Dat kan niet lang duren, denkt hij.

De allereerste supermarkt van Nederland

Diverse verdiepingen
Dirk van den Broek krijgt gelijk. En wie is er als het project stopt als de kippen bij om de boel over te nemen? Dirk van den Broek maakt er een hele grote winkel van met diverse verdiepingen. De eerste echte supermarkt in Nederland is geboren.

Verkoop van verse waren
Een supermarkt is een zelfbedieningswinkel, maar heeft een breder assortiment. Naast het gebruikelijke assortiment van kruideniersartikelen start Dirk van den Broek met de verkoop van vriesvers vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood, gebak en diepvrieskip. Al snel voegt Dirk van den Broek ook speelgoed, glaswerk, textiel en campingartikelen aan het assortiment toe. Verder verkoopt de lunchroom patat en softijs.

Vlaggenschip van de winkelketen
En altijd voor de allerlaagste prijzen, want zo kent Amsterdam Dirk van den Broek. De grote supermarkt groeit uit tot een gigantisch succes. Het vlaggenschip van de winkelketen in wording. Weer een primeur voor de revolutionair Dirk van den Broek!

De allereerste supermarkt van Nederland

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: