Menu Er is nog meer
1948

Eerste zelfbedieningszaak van Amsterdam

Dirk van den Broek is een pionier. In 1948 bouwt hij de melkwinkel aan het Mercatorplein om en start een zelfbedieningszaak: de eerste van Amsterdam en opgepikt uit Amerika.

Rasondernemer Dirk van den Broek
Het fenomeen zelfbedieningszaak is niet zomaar een trend die Dirk van den Broek ergens had opgepikt. De 23-jarige is een rasondernemer die weet wat zijn klanten belangrijk vinden. Als de klanten zelf hun waren pakken, zo denkt Dirk van den Broek, dan betekent dat lagere kosten. Er is namelijk minder personeel nodig om de klanten te bedienen. Geen toonbank meer maar planken langs de wanden met daarop alle artikelen.

 Voordeel voor de klant
De kostenbesparing betekent dat Dirk van den Broek de verkoopprijzen kan verlagen. En dat is weer goed voor zijn klanten. Dirk van den Broek beloont de consument eigenlijk, omdat die zelf een deel van het werk doet. En om lagere inkoopprijzen te bedingen koopt hij groot in.

1948

Publiek weet zich geen raad
De Amsterdammers vinden het maar vreemd zo’n winkel waar je zelf de waren pakt. Op de openingsdag staan de mensen rijen dik voor de winkel. Verwonderd kijken ze door de etalageruit, maar naar binnen gaan ze nog niet. Het publiek weet zich nog geen raad met dit nieuwe winkelconcept.
De verovering van Nederland
Dirk van den Broek en zijn vrouw staan bij de ingang om winkelmandjes uit te delen en de klanten uit te leggen hoe het systeem ‘zelfbediening’ werkt. Als de klant het nieuwtje eenmaal door heeft, volgt een ware bestorming. De verovering van Nederland is begonnen.

1948-mercatorplein

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: