Menu Er is nog meer
1942

Opening van de melkwinkel

Het begint voor Dirk van den Broek in 1942 als hij zijn melkwinkel opent op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Zijn vader koopt de melkwinkel voor zijn zoon.

Snel groeiende klantenkring
Als tiener vent Dirk van den Broek melk uit in de Amsterdamse buurt rond het Mercatorplein. Hij werkt dan al in de melkhandel van zijn ouders. Hij maakt zijn rondes door de buurt op een ponywagen. De klantenkring van Dirk van den Broek groeit snel.
‘Je moet klanten belonen’
Als Dirk van den Broek op zijn rondes door de buurt de melk uitschenkt, geeft hij zijn klanten steevast een scheutje meer. Het moet nog beter, scherper en aantrekkelijker zijn voor de consument, weet hij dan al. ‘Je moet klanten belonen anders kunnen ze net zo goed ergens anders hun waren kopen,’ had vader hem geleerd.
Dispensatie voor Dirk
Aan het uitventen van melk komt in de oorlogstijd een einde als de Duitse bezetter een wet uitvaardigt die het venten van melk verbiedt. Vader en zoon zitten niet bij de pakken neer. Als het venten niet meer mag, dan verkopen we toch gewoon vanuit een winkel! Met zijn 18 jaar is Dirk van den Broek dan voor de wet nog te jong voor een eigen winkel. Pas als de kantonrechter hem ‘handlichting’ (dispensatie) geeft, mag Dirk van den Broek aan de slag.

1942 nieuw van de dag

Fundament voor supermarktketen
De melkwinkel aan het Mercatorplein van Dirk van den Broek opent op 13 juni 1942 zijn deuren. Op nummer 49, recht tegenover de locatie waar nu de Dirk-supermarkt zit. In zijn melkwinkel leert Dirk van den Broek de fijne kneepjes van het vak. Als geen ander weet hij klanten aan zich te binden. In 1946 opent Dirk van den Broek in de Jan van Galenstraat zijn tweede winkel. Zo legde hij het fundament voor de supermarktketen, zoals we die nu kennen.

Goedkoopste A-merkverkoper
Tegenwoordig is Dirk beroemd als de goedkoopste A-merkverkoper van Nederland. Bij Dirk koop je de beste merken voor Dirk-prijzen. Je krijgt dezelfde kwaliteit, maar betaalt bij de kassa minder dan bij andere supermarkten. Dirk is zijn ‘scheutje meer’ altijd trouw gebleven. Dirk al 75 jaar de laagste prijs!

1942 Opening van de melkwinkel

1942 Opening van de melkwinkel

Zelf een leuke ervaring met Dirk die je wilt delen?

Heb je zelf ook een leuke ervaring over Dirk of een mooie anekdote over 75 jaar Dirk van den Broek? Deel het met ons. Dat kan van alles zijn. Als het maar typisch Dirk is. Kortom: leef je uit! We nemen natuurlijk even contact met je op!

    Je naam:

    Je e-mail adres:

    Je verhaal: